Офіційний представник Polar в Україні

Огляд функцій та екосистеми Polar

Цю статтю ми розміщуюмо з метою ознайомити наших читачів з екосистемою Polar і надати більш детальну інформацію про функції годинників бренду Polar.

Оригінальна стаття – Monday Run.


Додаток

Polar Flow
Додаток Polar Flow

Звичайно ж, цінність покупки гаджетів Polar не тільки в самому гаджеті, а й в доступі до екосистемі. Для роботи з годинником і вашими даними можна використовувати додаток Polar Flow і однойменний веб-інтерфейс. Polar Flow – один з найкращих додатків для бігу, які я використовував.

Polar Flow App

Не так давно Polar Flow App оновилося і в ньому з’явилися деякі зміни.

Тут є чотири вкладки з інтуїтивними назвами:

  • Diary (щоденник)
  • Start
  • Activity (активність)
  • Calendar

У вкладці Diary (щоденник), ви бачите загальну інформацію про ваш статус навантаження, відновлення, активності, тестах і тренуваннях.

Polar Flow App Diary
Вкладка “Diary” в Polar Flow App

З вкладки Start можна почати трекінг активності або провести тест:

Polar Flow App Start tab
Вкладка “Start” в додатку Polar Flow

У вкладці Activity ви отримуєте інформацію про те як пройшов ваш день (тиждень, місяць): годинник сну і тренувань, максимальний і мінімальний пульс.

Polar Flow App Activity Tab
Додаток Polar Flow: вкладка Activity

У вкладці Calendar ви можете знайти більш детальну інформацію про ваш статус тренованості, тренуваннях і тестах. Тут є дані про тренування які ви зробили і які мають бути, якщо ви налаштували бігову програму (про це – трохи нижче).

Polar Flow App Calendar
Додаток Polar Flow: вкладка Calendar
Тепер в додатку Polar Flow ви можете почати тренування, хоча раніше воно використовувалося виключно як інструмент аналізу даних

У Polar Flow ви, звичайно ж, можете подивитися і аналіз конкретного тренування:

Тренировка в Polar Flow с Polar Grit X
Тренування в Polar Flow с Polar Grit X

При синхронізації годин з додатком, дані відправляються і в веб-інтерфейс, де у вас ще більше можливостей, ніж у Polar Flow App.

З програми ви також можете налаштувати синхронізацію з Strava, Komoot, MyFitnessPal, TrainingPeaks, Nike +, Apple Health.

Polar Flow Web

У веб-інтерфейс Polar Flow можна зануритися надовго. Тут дуже багато даних і крута візуалізація. Давайте дивитися скріншоти.

Ось так виглядає щоденник тренувань:

Polar Flow web
Polar Flow web

Тут є загальні дані про тренування за місяць і по тижнях. Червоним позначені тренування, фіолетовим – тести, сірим – тренування, які я прогуляв (не лайте, плз), жовтими трикутниками – тривале сидіння на стільці (люблю я цю справу).

Polar Flow web
Polar Flow web

Звідси (з веб-інтерфейсу Polar Flow) ви можете вибрати бігову програму на 5, 10, півмарафон і марафон.

Тут також можна відстежувати прогрес вашого сну, форми, активності і тренувань.

Наприклад, ось так виглядає репорт про ваше кардіонавантаження:

Отчёт о кардионагрузке в Polar Flow Web
Звіт про кардіонавантаження в Polar Flow Web

Ось так – динаміка Running Index і прогнозування проходження дистанцій за часом:

Отчёт о Running Index в Polar Flow Web
Звіт про Running Index в Polar Flow Web

А ось так – динаміка VO2Max за результатами фітнес-тесту:

Отчёт VO2Max в Polar Flow Web
Звіт VO2Max в Polar Flow Web

Тут дійсно багато даних, які, особисто мені ще треба навчиться ефективно застосовувати для поліпшення бігової форми.

Функціонал и технології

Бігові програми

Присутні у моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M,Polar Ignite 2, Polar Ignite, Polar Unite

Для того, щоб скласти програму, вам необхідно зайти на веб-інтерфейс додатку Polar Flow. Вибравши “Програми”, ви побачите можливість стартувати свою бігову програму, яку після створення потрібно буде синхронізувати з вашим годинником:

Программа тренировок в веб-интерфейсе Polar Flow
Програма тренувань в веб-інтерфейсі Polar Flow

Мінімальна тривалість програми – 14 тижнів, максимальна – 20 місяців. У разі, якщо ваша базова підготовка займає більше 4 тижнів, бігова програма буде оновлюватися кожні 4 тижні в базовому періоді (джерело).

Як бачите, в плані враховується кількість тренувань, які ви можете проводити, їх тривалість і ваше суб’єктивне відчуття навантаження.

Після старту програми формуються тренування. Мені дуже сподобалося, що ця програма складається з дуже різноманітних видів тренувань. Тут є: відновлювальні, інтервальні, тривалі, силові, бігові тренування різної інтенсивності, вправи з прокачування кора, розтяжки. Трохи шкода, що окремо немає тренувань бігу в гору/по сходах, але це вже мої заморочки 🙂

Ось як описують свою програму Polar (зараз я бігаю за їхньою програмою підготовки до напівмарафону): “Ця програма тренування готує вас до реалізації події 21k. Вона призначена для досвідчених бігунів, які бажають поліпшити свій час в події 21k. Вона також може допомогти вам підготуватися до програми тренування 42k. Ваш час закінчення події буде оцінюватися під час програми на підставі розрахункових даних про подію. Щоб почати цю програму, рекомендується недавній досвід тренування за подією на довгих дистанціях, наприклад, 10k або 21k.”.

Якщо ваш старт відбудеться нескоро, в програмі є період базових тренувань, які будуть повільно і досить щадяще розвивати вашу форму.

Ви можете влаштовувати собі дні відпочинку або переносити тренування на будь-який інший день в рамках тижня. Polar пишуть, що програма адапту’ться і під тренування, які ви призначили собі самі, але цього я поки не помітив.

Інтервальні тренування

Присутні у моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M,Polar Ignite 2, Polar Ignite, Polar Unite

Интервальные тренировки с Polar Grit X

У гаджетах Polar є кілька способів створення інтервальних тренувань:

  • Налаштувати таймер з налаштувань тренування. Верхня ліва кнопка годинника в момент вибору типу тренування;
  • Створити тренування в веб-інтерфейсі Polar Flow;
  • Створити тренування в додатку Polar Flow.

Зі створенням тренувань з годинника є одне “але” (і це справедливо для всіх годинників Polar).

Створюючи інтервальне тренування прямо з годинника, ви можете налаштувати тільки два таймера поспіль. Тобто, якщо ви хочете зробити 10 хвилин розминки перед інтервалами і записати все це в одне тренування, то вам доведеться спершу налаштувати розминку і перший інтервал, а на першому відновленні налаштувати таймер “інтервал/відновлення”, поставивши на паузу тренування. Це не дуже зручно і відволікає від процесу, тому я вважаю, що тут у Polar не такий зручний функціонал як у Garmin.

Але, якщо ви завантажили тренування через Polar Flow (додаток або веб-сервіс), ви отримуєте все, що треба: годинник повідомляє про початок наступного відрізка, а Polar Flow показує їх детальний аналіз.

За посиланням – приклад звіту мого інтервального тренування

За замовчуванням, інтервальне тренування складається з розминки, роботи і заминки. Проте, навіть це можна коригувати. Для кожної з цих фаз ви можете вказати час, дистанцію і зону ЧСС.

Приклад: 10 хвилин розминка у 2 зоні, (відрізок 3 хвилини в 4-5 зонах і 2 хвилини відпочинок) *8, заминка в 1-2 зонах. Інтервали також можна бігати не за часом, а за дистанцією.

Мультиспорт

Присутній в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2,Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M

Режим "Triathlon" в Polar Vantage M2

У Polar є режим, в якому ви можете самі вибирати види спорту, з яких буде складатися тренування (Multisport), а також профілі для відстеження конкретних видів спорту:

  • Дуатлон
  • Тріатлон
  • Оф-роад дуатлон
  • Оф-роад тріатлон

В цих режимах можна трекати кілька видів спорту по черзі, бачити метрики кожного тренування окремо і бачити час перебування в транзитній зоні.

Polar Precision Prime™

Тільки в Polar. Присутні у моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M,Polar Ignite 2, Polar Ignite, Polar Unite

Polar Precision Prime
Власна технологія компанії Polar для вимірювання пульсу за допомогою фотоплетизмографічного датчика (це той який в годиннику на руці, а не той, який пояс на грудях). За словами виробника, переваги саме цієї технології в наступному:
  1. Датчик пульсу синхронізований з 3D акселерометром, який виключає “галасливі” сигнали, які він отримує в момент, коли ви просто активно рухаєте рукою;
  2. Велика кількість маленьких LED-лампочок, дані яких синхронізуються і, в разі, отримання несхожих даних, алгоритм вибирає значення, отримане від більшої кількості ламп;
  3. Крім лампочок, на задній частині годинника присутні також датчики контакту, які визначають наскільки щільно годинник сидить на руці і чи рухається він відносно шкіри. Будь-які такі рухи також негативно позначаються на зчитуванні даних.

Polar також стверджують, що технологія Polar Precision Prime™ має похибку у вимірах 1-13%, де 1% отримано під час відпочинку, а 13% – при грі в флорбол.

Дуже детально про технологію відстеження пульсу Polar Precision Prime™, пропоную прочитати в whitepaper.

Потужність бігу (Running Power)

Присутня в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Grit X, Polar Vantage V

Polar вимірювання потужності бігу
Дуже цікавий показник, який добре знайомий велосипедистам: за допомогою FTP вони вже давно вимірюють фізичну форму спортсмена. FTP (Functional Threshold Power, функціональна порогова потужність) – потужність, яку спортсмен може виробляти протягом години. Давайте розберемося яку проблему він вирішує на моєму прикладі. Коли я готувався до марафону, мій місячний набіг становив приблизно 200 кілометрів або якусь конкретну кількість годин (не пам’ятаю скільки). 100% тренувань проходили по асфальту з дуже невеликим перепадом висоти.

Але, наприклад, мені потрібно підготуватися до Wet Hills, де дистанція буде трохи більше марафону, проходити вона буде по трейлам з набором трохи більше 1000 метрів. Готуюся, бігаючи в основному маршрутами з перепадами близько 400-800 метрів (чим більше – тим краще), щоб готувати м’язи до високих навантажень. При цьому, мій місячний набіг значно нижче, бо пласкі три години бігу і три години бігу з набором 800 метрів – дистанції, що вимагають різних зусиль, тобто різної потужності. Саме тому, не зовсім правильно цілитись виключно на кілометри, особливо якщо це стосується трейлраннінга.

Running power враховує ваші біометричні дані, дистанцію, темп і набір висоти. На жаль, що входить в кінцеву формулу розрахунку потужності, Polar замовчує. У підсумку, ви отримуєте значення, що позначають скільки потужності ви зробили за тренування. Поєднуючи ці дані з даними по пульсу, можна планувати тренування або судити про зміни вашої форми.

Скажу вам чесно, я не вмію використовувати ці дані для планування тренувань, але, безумовно, бачу в них потенціал в майбутньому.

Оцінка форми Running Performance Test

Присутня в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2

Polar Running Test
Проблема будь-яких безкоштовних бігових програм в тому, що вони універсальні і, по ідеї, повинні підходити і людині, що тільки-но вчора встала з дивана і людині, яка вже пробігає марафон. Питання не лише в кількості і видах тренувань, але і в тому, що кожне тренування будується на підставі індивідуальних пульсових зон, які розраховуються в залежності від “тієї самої” формули 220 – вік або від вашого часу на півмарафоні/марафоні. Мало того, що ці дані розраховують зони дуже неточно, граничні значення зон також можуть змінюватися з натренованістю, тому, по-хорошому, ви повинні робити кілька вимірів за сезон. Якщо ви серйозно націлені на результат, їх потрібно робити в лабораторії.

Зараз існує багато моделей спортивних годиників, які пропонують розрахувати ваші пульсові зони і VO2Max. Проблема полягає в тому, що формули для розрахунку цих значень універсальні, а, отже, приблизні. У деяких випадках, ці значення можуть бути збігатися з дійсними, а в деяких – ні. Функція Running Test в Vantage V2 створена з метою розрахувати ці значення більш точно, ніж значення, отримані за допомогою формул. І, звичайно ж, мені стало цікаво дізнатися наскільки Running Test точний.

Еталонні значення можна розрахувати в лабораторних умовах, провівши функціональну діагностику.

Це я і зробив.

Я провів Running Test з Polar Vantage V2.

Біговий тест Polar Vantage V2
Після закінчення тесту, V2 запитають вас про те наскільки сильно ви виснажились. Якщо максимально, то дані тесту будуть точніше

А потім звернувся до фахівця з VO2Max Lab (про це можна почитати окрему статтю) і провів тест в лабораторних умовах.

Ось які результати я отримав:

Тест Vo2Max в лаботаторії і з Polar Vantage V2
Порівняння вимірювання VO2Max за допомогою Polar Vantage V2 Running Test і в лабораторних умовах

VO2Max (або МПК) – кількість кисню, яку організм здатний споживати протягом хвилини. Це значення корелює з вашої аеробного формою. Чим воно вище, тим краще ваша “дихалка”. Polar Vantage V2 досить точно змогли оцінити мою форму. Тобто, вони здатні непогано спрогнозувати час проходження дистанції і відслідковувати поліпшення вашого аеробного стану.

Пульсові зони: лабораторні дані і дані Polar Vantage V2
Порівняння даних по пульсовим зонам Polar Vantage V2 Running Test і лабораторних даних

Максимальний пульс по Vantage V2 – 187, в лабораторії – 189, тут годинник порахували досить точно.

А ось з пульсовими зонами картина вже відрізняється значно: відновна зона по Vantage V2 у мене закінчується на 111 ударах / хвилину, в той час, як в лабораторних умовах – до 153 ударів в хвилину. Далі, як ви розумієте, розбіжності є вже в кожній зоні.

Прошу звернути увагу, що вищевказані результати виключно індивідуальні і не мають сенсу для застосування іншими людьми.

Оцінка форми Cycling Performance Test

Присутня в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2

Cycling Performance Test
Функція Cycling Performance Test в Polar Vantage V2

Ця функція вирішує ті ж проблеми, що і Running Performance Test.

Після проходження 20/30/40/60-хвилинного тесту, ви отримуєте значення FTP (functional threshold power – максимальна потужність, яку ви можете робити протягом години), максимальну ЧСС та VO2Max.

Оцінка відновлення Recovery Pro™

Тільки в Polar. Присутня в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage V

Функция Recovery Pro™
Функція Recovery Pro™

Recovery Pro™ – функція, яка оцінює ваше відновлення і доступна тільки в двох топових моделях годинників Polar.

Крім того, для оцінки вам знадобиться не тільки годинник, але і нагрудний ремінь Polar H10 або більш молодша модель для проведення ортостатичного тесту. Це тест, який оцінює ваш поточний стан на основі пульсу і варіабельності серцевого ритму.

Recovery Pro™ як би збирає всі ваші дані (дані навантаження Training Load Pro™, дані про сон Nightly Recharge™, дані ортостатичного тесту) і показує готовність вашого організму до тренування. Тобто, якщо ви на сьогодні запланували інтервали по 5 хвилин, а позавчора пробігли довгу на 30 кілометрів і для вашого організму це нетипово і важко, Recovery Pro™ повідомить вам про це і порекомендує зробити щось простіше.

Оцінка відновлення Leg Recovery Test

Присутня в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2

Тест відновлення ніг в Polar Vantage V2
Leg Recovery test в Polar Vantage V2

Для правильного виконання цього тесту, необхідно поставити руки на пояс, стрибнути максимально високо, не згинати ноги в колінах в повітрі. Так потрібно зробити три рази.

V2 порівнює висоту стрибків з попередніми вимірами (тому результати з’являються тільки за кілька днів вимірювань) і показує рівень відновлення м’язів ніг і, як стверджує виробник, може відображати і відновлення м’язів кора.

В один із днів, коли я проводив тест, я відчував себе не дуже бадьоро в фізичному аспекті, але він показав мені, що я відновлений. Так чи інакше, я б пішов бігати, але тест дав мені додаткового стусана 🙂

Детальна інформація про leg recovery test – на сайті Polar.

Оцінка відновлення Orthostatic Test

Присутня в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage V

Ортостатичний тест – один із способів перевірки відновлення вашої серцево-судинної системи. Після пробудження вам необхідно надіти на себе нагрудний датчик Polar, полежати, а потім постояти кілька хвилин. Годинник оцінить ваш пульс і варіабельність серцевого ритму і повідомляють вам про відновлення кардіосістеми.

У більшості випадків дані тесту збігалися з моїми суб’єктивними відчуттями, але кілька разів, вони, безумовно “промахувалися”. Наприклад, коли я захворів (звичайна застуда, але все ж), годинник говорили мені, що я готовий до тренування, але відчуття підказували мені, що це не так.

Детальна інформація про ортостатичний тест – на сайті Polar.

Polar Fitness test (VO2Max)

Присутня в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2,Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M,Polar Ignite 2, Polar Ignite, Polar Unite

Polar Fitness test
Ця функція вимірює ваш показник аеробної форми і виражається в значенні VO2Max. Взагалі, мені здавалося, що VO2Max може вимірюватися тільки під час навантаження і, зокрема, дуже високого навантаження, адже, по суті, це промацування вашої “стелі”. Я досі не зрозумів як це працює, але Polar стверджують, що можуть отримати приблизні дані VO2Max за допомогою ваших фізіологічних метрик (зріст, вага, стать, вік), пульсу і варіабельності серцевого ритму.

Щоб провести Polar Fitness Test вам потрібно лягти, максимально розслабитися і не ворушитися деякий час (хвилин 5, як мені здалося).

Навігація маршрутами

Присутня в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Grit X, Polar Vantage V

Навігація в Polar Grit X

Навігація маршрутом – цінний функціонал для любителів трейлраннінга або тих, хто любить забігти в якусь глушину і знаходити звідти вихід.

Я тестував цей функціонал в Polar Grit X на пробіжці довжиною в 26 кілометрів на Київщині.

Для цього, я намалював маршрут в Strava, експортував його в GPX і імпортував через Polar Flow. Після синхронізації годинника, потрібно вибрати навігацію маршрутом в налаштуваннях тренування і на ще одному екрані тренування годинник буде відображати навігацію. До речі, у вас є кілька варіантів навігації: від старту до фінішу, від фінішу до старту і від середньої точки до фінішу або старту.

Маршрути в Strava дійсно круті: опинившись посеред лісу в 10 кілометрах від найближчого населеного пункту, я вирішив подивитися Google Maps і виявив, що він взагалі не бачить стежку, якою я проклав маршрут в Strava ВСЕ ТОМУ, ЩО STRAVA ВИКОРИСТОВУЄ MAPBOX ЗАМІСТЬ GOOGLE MAPS І, ОЧЕВИДНО, ПЕРШИЙ СЕРВІС КАРТ ДЕТАЛЬНІШЕ ПОКАЗУЄ МІСЦЕВІСТЬ

Годинник показує залишок кілометрів і, в разі сходу з маршруту, своєрідно вібрує. Круто, що він не вібрує постійно, марно спалюючи батарею, а робить це один раз, показуючи потім напрямок для повернення на маршрут.

FuelWise™

Тільки в Polar. Присутній в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2, Polar Grit X

Polar Fuel Wise
Цей функціонал поки доступний тільки в Polar Grit X і новому Polar V2. Складається з:
  • Smart Carbs Reminder
  • Manual Carbs Reminder
  • Drink Reminder
З назви цього функціоналу, можна здогадатися, що це “нагадувалка” для того, щоб ви їли або пили на дистанції. І, якщо останні дві функції просто сигналять вам кожні N хвилин, то Smart Carbs Reminder, в залежності від підготовленості і ваших біометричних даних розраховує кількість вуглеводів, які вам потрібно вжити. Детально про FuelWise – тут.

Навіть не знаю наскільки цей функціонал дійсно корисний, адже я, все-ж таки, їм і п’ю, спираючись на самопочуття. Може, ви знаєте для кого він може бути корисний? Пишіть в коментарях!

FitSpark™

Тільки в Polar. Присутні у моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2,Polar Ignite 2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M, Polar Ignite, Polar Unite

FitSpark ™ рекомендує вам кілька видів тренувань для виконання, відштовхуючись від даних вашого сну (Nightly Recharge ™) та фізичної активності.

Насправді, мені дуже сподобалася ця штука, адже вона дисциплінує мене і нагадує не тільки про бігові, а й про силові тренуваннях, розтяжки, зарядки. Круто, що можна вибрати з декількох варіантів і в залежності від настрою виконувати те, що хочеться.

У додатку ви можете подивитися як саме виглядають ті чи інші вправи, пропоновані FitSpark™, а в годиннику про них нагадає дуже прикольна анімація.

Back to Start

Присутня в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage M, Polar Vantage V

Polar Back to Start

Можливість повернутися до точки старту, якщо ви включили режим тренування з відстеженням GPS.

ZoneLock

Присутній в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2,Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage M, Polar Vantage V

Polar ZoneLock

Про цю функцію я не написав в попередньому огляді, хоча вона досить цікава.

Під час тренування, перебуваючи на екрані пульсу, темпу або потужності, ви можете позначити зону, в якій хочете знаходиться.

Наприклад, якщо ви хочете бігти в 4 зоні, необхідно при її досягненні утримувати кнопку OK.

Тепер годинник повідомить вам, якщо у вас знизиться або збільшиться пульс поза рамками цієї зони.

Те ж саме можна робити з темпом і потужністю. І, якщо потужність бігу для мене поки досить незрозуміла метрика, то під час темпового тренування ZoneLock допоможе вам “працювати” з правильним темпом.

Running index

Присутній в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage M, Polar Vantage V

Polar Running Index
Running Index, як стверджує сам виробник, корелює з вашим VO2Max, що дозволяє відстежувати ваш прогрес на тренуваннях і з плином часу. Polar попереджають, що Running Index розраховується на різних видах пробіжок тривалістю більше 12 хвилин і швидкості більше 6 км/год.

Значення Running Index залежать від віку і вашої форми. Ось показники для чоловіків:

Running index для мужчин
Running index для чоловіків

А ось – для жінок:

Running index для женщин
Running index для жінок

Врахуйте, що таблиці вище стосуються короткострокових показників Running Index, про довгострокові ви можете знайти інформацію в інструкції.

Training Load Pro™

Тільки в Polar. Присутстній в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2, Polar Grit X, Polar Vantage M, Polar Vantage V

Ця досить корисна “фіча” вимірює кількість і інтенсивність вашої навантаження (Strain) і оцінює вашу переносимість цього навантаження (Tolerance), порівнюючи її з попереднім періодом (тижнем), показує вам чи бігаєте ви занадто мало, чи підтримуєте форму, або тренуєтеся занадто багато.

Training Load Pro™ складається з Cardio Load і Perceived Load. Cardio load базується на вимірюванні тренувального імпульсу, який залежить від частоти серцевих скорочень під час тренування і протягом дня, а також часу в тренуваннях (джерело). Perceived Load – це суб’єктивна оцінка складності тренування, яку вам необхідно вибирати вручну після кожного тренування.

Я досить часто поглядав на значення Training Load Pro™ просто для того, щоб не довести себе до травми. Не можу сказати, що свої рішення не проводити ще одну важку тренування я робив виключно на основі даних годинника, але вони досить часто доповнювали картину моїх відчуттів.

Hill Splitter™

Тільки в Polar. Присутній в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Grit X

Polar Hill Splitter

Концептуально, досить цікавий функціонал: годинник повідомляють про підйом або спуск, на якому ви зараз перебуваєте, а також відображають дані на них: дистанцію спуску або підйому і ваш темп. Цей функціонал можливий завдяки барометричному альтиметру всередині Polar Grit X. В кінці тренування ви отримуєте звіт з кількістю підйомів / спусків і ваші дані на них.

На жаль, я помітив досить грубі неточності в роботі цього функціоналу. Наприклад, на сходах, на фотографії вище, годинник не виявив підйом і спуск (які я зробив 2 рази). Проте на інтервальному тренуванні на стадіоні годинник повідомив про три підйоми і п’ять спусків. Так що, на Hill Splitter™ я б поки не покладався.

Ось так виглядає звіт Hill Splitter™ в Polar Flow Web:

Отчёт Hill Splitter™ в Polar Flow Web
Звіт Hill Splitter™ в Polar Flow Web

Відстеження сну Sleep Plus Stages™

Тільки в Polar. Присутня в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2,Polar Ignite 2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M, Polar Ignite, Polar Unite

Polar Sleep Plus Stages™
Polar Sleep Plus Stages™

Функція відстеження сну, яка вказує на його якість: тривалість і знаходження в фазах глибокого/поверхневого сну. Працює досить точно, але я не знаю як застосовувати цю функцію на практиці. Якщо я прокидаюся невиспаний і розбитий, я, або роблю дуже легке тренування, або не роблю його зовсім. Ймовірно, ця функція буде цікава більше тим, у кого є проблеми зі сном.

Nightly Recharge™

Тільки в Polar. Присутня в моделях:Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2,Polar Ignite 2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M, Polar Ignite, Polar Unite

Polar Nightly Recharge
Nightly Recharge ™ – ще одна поларовская “фіча”, яка оцінює якість вашого сну. Функція стає доступна через 3 дні після включення постійного (або нічного) відстеження пульсу і, природно, сну в годиннику.

З ранку ви отримуєте оцінку сну від просто огидної (ПО) до неймовірно високої (НВ), де ПО – це коли ви в стресі випили 100 грам рому і прокинулися серед ночі через те, що у дитини ріжуться зуби (ріл сторі), а НВ – це хороший тверезий міцний тривалий сон.

Я помітив, що кожен раз після важкого тренування (як і після вживання алкоголю) у мене знижується показники стану нервової системи. Ви спостерігали таке у себе?

Nightly Recharge ™ відштовхується від тривалості певних фаз сну і варіабельності серцевого ритму. Враховючи, що нормою цих показників у кожної людини можуть бути різні значення, годиннику потрібно “намацати” вашу особисту норму протягом деякого часу. Це дуже круто і відповідає золотому правилу про те, що у кожного унікальний організм.

У перші дні у мене були дуже нестабільні оцінки сну, але зараз практично завжди годинник ставить мені оцінку, яка корелює з моїми відчуттями.

Більш того, годинник “помічає”, якщо я захворюю. Це миттєво відбивається на середньому пульсі, варіабельності і частоті дихання.

Strava Live Segments

Присутні в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Grit X

Strava Segments
Функціонал для маніяків, що обожнюють ставати королем сегментів в Strava. Показує найближчий сегмент (якщо ви до цього додали його собі через Polar Flow) і ваш на ньому результат.

Вправа на дихання Serene™

Присутня в моделях: Polar Grit X Pro, Polar Vantage V2, Polar Vantage M2,Polar Ignite 2, Polar Grit X, Polar Vantage V, Polar Vantage M, Polar Ignite, Polar Unite

Дыхательное упражнение Serene™

Додаток для чогось, що дуже схоже на медитацію. Polar рекомендує проводити його тоді, коли вам потрібно розслабитися, зняти стрес або налаштуватися на сон. З наукової точки зору, оптимальна (спокійна) частота дихання – 6 вдихів за хвилину (1 вдих + 1 видих = 10 секунд). Після запуску вправи, годинник пропонують вам спокійно подихати і відстежують частоту ваших вдихів, показуючи, в результаті, час, який ви проводите в зонах спокою. Чим вище зона, з якої синхронізується ваш подих, тим краще. На практиці я перевіряв, але не застосовував цей функціонал.

Якщо вам сподобався цей допис, не забудьте поділитися ним, щоб і інші могли його знайти.

Підписуйтесь на нас:
  • #PolarIgnite